zaterdag 20 februari 2016

Raasay & Borders “While We Wait"

Foto: De Whiskykelder

Het is alweer drie jaar geleden, onze eerste kennismaking met Mr. Alasdair Day in het mini Ellersly House Hotel in Edingburgh.

Deze ontmoeting stond in het teken van de Tweeddaleblend Whisky en het verhaal van zijn overgrootvader Mr. Richard Day.

Inmiddels een paar jaar verder brengt hij nu twee nieuwe Whisky’s op de markt onder de naam Raasay & Borders van R&B Distillers.

De eerste is de Raasay “While We Wait”, een licht geturfde Whisky, gefinished in Toscaanse Cabernet Sauvignon wijnvaten, gebotteld op 46% alcohol.

De tweede is de Borders, en Single Grain Whisky, samengesteld uit 50% Tarwe en 50% Gemoute Gerst en gefinisht in Ororoso vaten gebotteld op 51,7% alcohol.

Inmiddels is bekend dat onder de naam Isle of Raasay een bouwvergunning is afgegeven voor de bouw van een nieuwe Distillery, de aanvang bouw wordt medio april 2016 verwacht.

In Nederland is deze Whisky (via Van Wees Holland) leverbaar met prijzen variƫrend van 55 tot 65 euro.

Begin april voor ons de kennismaking met deze twee nieuwe Whisky’s tijdens onze tweede proeverij van 2016.

*

dinsdag 9 februari 2016

Amrut Spectrum in five wood cask

Foto: De Whiskykelder

Na de Amrut Naarangi komt deze Distiller nu weer met een speciale Whisky en een bijzonder experiment.

Deze Spectrum heeft de eerste drie jaar gerijpt in ex bourbon vaten en vervolgens drie en een halfjaar in een vat gerijpt wat werd samengesteld door vijf verschillende houtsoorten.

Als eerste werden er vijf vaten gemaakt van American Oak, French Oak, Spanish Oak, Px Sherry en Oroloso Sherry. Daarna werden deze vaten uit elkaar gehaald om er vervolgens een vat van te maken.

Zoals gezegd een bijzonder experiment en nu zijn wij benieuwd naar de smaak van deze Whisky, bij ons in de proeverij tijdens de 2e line up van dit jaar.

Deze gelimiteerde Amrut Spectrum met een alcoholpercentage van 50% is in een oplage van 1000 stuks, waarvan ca. 195 stuks voor de Nederlandse markt, voor een prijs van ca. 125,-- euro waarschijnlijk snel uitverkocht.

*