zondag 31 augustus 2014

Sometimes You Find a Special Whisky

Foto:De Whiskykelder

In 1897 werd door Thomas Mackenzie de Imperial Distilleerderij gebouwd, het jubileum jaar van Koningin Victoria.

De distilleerderij is inmiddels in eigendom van Pernod Ricard en in het jaar 2000 gesloten.

De Whisky werd voornamelijk toegepast in diverse blends, zoals: Black Bottle en de Ballantines.
Maar deze Whisky werd veelal door Gordon&MacPhail, Duncan Taylor en Van Wees op de markt gebracht.

Slechts een keer kwam er een Single Malt in eigen beheer op de markt, zie bovenstaande foto.

Wij van de Whiskykelder werden deze week in de gelegenheid gesteld om een aantal van deze flessen te kunnen kopen, leuk voor onze verzameling en bijzonder om deze Imperial te gaan proeven.

*

donderdag 14 augustus 2014

Whiskykelder meet Benromach The "Old” and The "New"

Foto:De Whiskykelder

Van de Benromach distillery ontvingen wij een 2-tal samples, de nieuwe Benromach 10 en een oude Vintage 1976.

Met een paar vrienden van de Whiskykelder pakten we onze agenda’s, prikte een datum en gingen er eens goed voor zitten om deze twee bijzondere Whisky’s te gaan proeven.

De Benromach 10 is in een nieuwe fles en in een compleet nieuwe verpakking. Hij is NU in Nederland verkrijgbaar. Een heerlijke Whisky om van te genieten en door zijn prachtige fles, kijk alleen maar naar z.n nek, is het ook nog een leuk verzamel object, prijs ca. 40,-- euro.

Onze aandacht ging daarna snel naar de Vintage 1976, want hoevaak heb je een Whisky in handen die ca. 35 jaar oud is? Na het inschenken bereikten ons de eerste geuren, geschaafd hout...alsof je een timmerfabriek binnenwandelt, hij is fris, wat boenwasachtig. Na enkele minuten verandert de geur, minder hout maar meer sherry tonen, wat ruikt dit lekker, een prachtige Whisky.

Nu drinken wij Whisky in onze eigen Whiskykelder en in de geur komt ook een kelderachtig geurtje naar boven.

Dan het eerste slokje... als eerste proeven chocolade, af en toe een pepertje, niet al veel sherry, en al snel zijn wij het er over eens: dit is hoe Whisky moet zijn, prachtig in balans, voortreffelijk!
Valt er dan niets te verbeteren? Jawel de verpakking, wij zouden zeggen maak er een mooie houten kist omheen, we zijn tenslotte al in de timmerfabriek en dan is dit ook nog een prachtig verzamelstuk.

De prijs is ca. 600,-- euro, stevig dat wel, maar dan heb je wel iets heel bijzonders.

Benromach is ook te zien in een film: www.benromach.com/story

Wij bedanken Benromach, die ons in de gelegenheid stelde dit moois te kunnen ruiken en proeven.

*


maandag 11 augustus 2014

Whiskykelder Meet Arran Devil’s Punch Bowl Chapter |||

Foto: De Whiskykelder


Deze prachtige nieuwe Arran The Devil’s Punch Bowl chapter ||| is inmiddels in Nederland uitgeleverd, met een oplage van 666 stuks van in totaal 6000 wereldwijd.

En deze oplage voor Nederland is groot, en dat terwijl er meer dan 1000 stuks waren besteld, bij de meeste slijters is deze mooie Whisky in een paar dagen dan ook al geheel uitverkocht.

Wij van de Whiskykelder hadden de mogelijkheid om 4 van deze flessen op de foto te zetten, levert mooi plaatje op, blijft de vraag? Hoe zal de smaken???

Dat antwoordt volgt bij onze eerst volgende proeverij, want daar gaan we deze Arran ontmoeten.

*

donderdag 7 augustus 2014

Arran makes Trilogie "Devil’s Punch Bowl” complete

Foto:DeWhiskykelder

Arran Whisky wordt steeds populairder, dat is logisch, want de Whisky’s zijn uitstekend, de laatst verschenen 17 jarige was daar al een heel mooi voorbeeld van.

Nu verschijnt de derde en laatste in de Trilogie The Devil’s Punch Bowl |||, en bij het openen van de verpakking worden wij al enthousiast, niet alleen de verpakking maar ook de combinatie van geturfde en ongeturfde Whisky’s maakt dit een prachtige Whisky, met een alcoholpercentage van 53,4%.

Gelimiteerd in oplage, wereldwijd 6000 flessen, waarvan voor Nederland 666 stuks, leuk aantal overigens, en voor een prijs van ca. 82,-- euro.

Wees er snel bij als je een exemplaar wilt aanschaffen, want dit soort Whisky’s vliegen de winkel uit.

Het compliment gaat uit naar Arran Whisky, en wij van de Whiskykelder wachten op de volgende uitgave, bijv. de 18 jarige medio 2015.

*